Must-have programma’s op je (nieuwe) computer

Ik formatteer mijn computer jaarlijks en dan begin ik met een clean versie van Windows, alle bestanden en programma’s weg. Dit help enorm om overzicht te behouden van wat je gebruikt en nodig hebt, ook geeft het een aanzienlijk grote boost in performance.

Natuurlijk zorg ik er voor dat al mijn bestanden geback-upt zijn en dit gaat zeer vlot via OneDrive. Vroeger gebruikte ik Google Drive, wat ik eigenlijk beter vind, maar via school krijgen we 1TB cloud opslag bij OneDrive dus dan is de keuze snel gemaakt.

Wanneer ik zeker ben dat ik alle bestanden online (of op een andere harde schijf) heb staan, maak ik een lijst van alle programma’s die ik op dat moment heb. Dat gaat makkelijk via een Powershell script:

Get-ItemProperty HKLM:\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\* | Select-Object DisplayName, DisplayVersion, Publisher, InstallDate | Format-Table –AutoSize > C:\Users\Evert\Documents\InstalledPrograms-PS.txt

Daarna begint het grote werk, alles opnieuw installeren.

In deze grote lijst van programma’s zijn er enkele steeds terug komen, en die wou ik graag delen.

Misschien leer je een nieuwe software tool kennen die je altijd al wou.

(TIP: gebruik https://ninite.com)

 • Everything (aanrader!)
  • Vind super snel alle bestanden op je computer (hoezo is dit geen standaard feature van Windows?)
 • WinDirStat
  • Een volle harde schijf maar je weet niet waarom? WinDirStat toont je visueel wat er veel plaats in neemt én waar het staat op je computer.
 • OpenShot
  • Open-Source en gratis video editor, heel basic maar het is voldoende voor mij.
 • Lightshot
  • Mijn favoriete screenshot tool. Snel, lightweight en makkelijk in gebruik, vooral de copy-paste “Ctrl+C, Ctrl+V” functionaliteit.
 • Office 365
  • Word gebruik ik om samenvattingen te maken en OneNote om snelle notities te maken van opzoekwerk of om TO-DO lijsten op te schrijven.
 • VLC
  • Mediaspeler.
 • BitTorrent
  • Deze torrent client is nogal commercieel geworden, waarschijnlijk zijn er betere alternatieven
 • Adobe Reader
  • Als alternatief zou je Google Chrome kunnen gebuiken.
 • Chrome
  • Webbrowser of choice.
 • Discord
  • De beste video en text chat applicatie op de markt. Volledig gratis.
 • f.lux
  • Maakt je scherm geel/oranje van kleur tegen de avond toe. Het helpt enorm tegen slapeloosheid en vermoeide ogen. Tegenwoordig gebruik ik de ingebouwde Nachtlamp van Windows 10.
 • 7zip
  • Goede combinatie van winzip en winrar.
 • ESET NOD32 antivirus
  • Goede betaalde antivirus, gratis alternatieven zijn standaard Windows Defender of AVG

 

PS: Ik werd op geen enkele manier door niets of niemand betaald om softwareprogramma’s hierin te vermelden.

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.